Kurumsal.TV

Peak Games ve Ülkedeki Melek Yatırım Ekosistemi

Peak Games ve Ülkedeki Melek Yatırım Ekosistemi

05 Haziran 2020 09:50

Türkiye’de melek yatırım kanunu sadece birkaç yıl önce çıkmış olsa da batıda 1970’li yıllardan beri girişimleri ve girişimcileri desteklemek için uygulanan bir sistem.

Küresel Girişimcilik Ağın’ın verilerine göre, melek yatırımcılar 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde 70 bin girişime toplam 25 milyar dolardan fazla yatırım yapmışlardır. Avrupa Birliği’nde ise melek yatırımcılar 2017 yılı içinde toplam 40 bin erken asama girişime 7.3 Milyar Euro olarak yatırım yaparak, girişimcilerin en büyük destekçileri pozisyonunda olduğunu gösteriyorlar.

Bu seviyelere gelinebilmesi için, TÜM TİCARİ KANUNLARIN; TTK-TCK-İİK-BORÇLAR K vs baştan aşağı değişmesi lazım, şirkete giren paranın hesabı olması lazım!

Abaküs Bağımsız Denetim Ortağı Doğuş Bektaş, AA muhabirine, dijital oyun sektöründeki tarihi satışa ilişkin değerlendirmede bulundu. 

 
Bunun Türkiye ekonomi tarihinin en büyük satışlarından biri olduğuna işaret eden Bektaş, "Dünyaca ünlü ABD'li Zynga firmasının Türk oyun şirketi Peak Games'i 1,8 milyar dolara satın almasıyla şirket birleşmesi ve satın almaları alanında tüm çarpan ve istatistiksel parametreler değişti." diye konuştu.
 
Bektaş, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından da standart olarak kabul edilen "Uluslararası Değerleme Standartları"na göre, şirket değer tespitinde faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) çarpanı ile İndirgenmiş Nakit Akımları (İNA) gibi değerleme yöntemlerinin kullanıldığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:
 
"Buna göre, ülke risk priminden ülkede gerçekleşen örnek olaylar ve el değişimlerine kadar birçok parametre kullanılıyordu. Bu parametrelerin tamamında ciddi anlamda olumlu düzelmeler gerçekleşecektir. Bu anlamda Peak Games hisselerine, 1 liralık sermayesine 429 lira fiyattan değer biçilmiş oldu. Ülkemizde benzer alanda faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri, Borsa İstanbul'da 9 ile 27 lira fiyat aralığında işlem görüyor."
 
Bektaş, dijital oyun sektöründeki bu satışın diğer Türk firmalarına etkisine ilişkin de "Hisse başına fiyatlama ve sektör göz önüne alındığında, bu satış Türkiye'de yer alan şirketlerin değerine olumlu yansıyacaktır. Borsada işlem gören şirketler uzun süredir krizler sebebiyle dolar/TL artışını fiyatlayamadı, borsa endeksi dolar bazında tarihinin en düşük seviyelerinde seyrediyor, değer üreten-FAVÖK marjı uluslararası standartlarda olan firmaların, şirket değerlerini tekrar gözden geçirmesini tavsiye ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
Zynga'nın ABD'de Nasdaq borsasında işlem gördüğünü ifade eden Bektaş, şirketin ABD'de satın almayla ilgili detaylı bir açıklama yapacağını söyledi.
 
Gram Games'i 250 milyon dolara satın almıştı
Bektaş, Zynga'nın 2017'de Peak'in sahip olduğu bazı oyunlara 100 milyon dolar verdiğini, 2018'de ise Türk oyun şirketi Gram Games'i 250 milyon dolara satın aldığını anımsattı.
 
Geçen yıl Türkiye'de 233 birleşme ve satın alma işleminin gerçekleştiği bilgisini veren Bektaş, bu işlemlerin hacminin ise 5,3 milyar dolar olduğunu kaydetti.

 

Peki Türkiye’de Yatırımcılar kimler?

 
5-Ocak-2018 tarihli Hürriyet Gazetesinde Türkiye Yatırımıcılık Ekosisteminde yer alan aktörler aşağıdaki şekilde verilmiştir. Hangi yatırım alanlarında hangi yatırım platformların olduğunu bilmeniz açısından:
 
 
Melek Yatırım Ağları
 
Bahariye Melek Yatırım
BIC Angels
Bumed Business Angels
eTohum
Erciyes İş Melekleri Ağı (ERBAN)
Galata Business Angels
İstanbul Startup Angels
Keiretsu Forum Türkiye
Lab-X
Metutech-BAN
Şirket Ortağım
TEB Melek Yatırım Platformu
TEB Özel Yatırım Kulübü
TR Angels
 
Risk sermayederlari (VC):
 
Arya WIP
Aslanoba Capital
Collective Spark
Earlybird
Fidesa Ventures
Ida Capital
NexusVentures
Revo Capital
ScaleX Ventures
TRPE Venture Partners
YT Partners
212
500 İstanbul
iLab Ventures
Mediterra Capital
MV Holding
Şirket Çatısı Altında Kurulan Fonlar
 
Erken asama:
 
Demirören Ventures
Doğuş Girişim
F+ Ventures
Hürriyet Ventures
Inventures, Logo Ventures
Proline Ventures
Sankonline
Vestel Ventures
Büyük ölçekli yatırımcılar:
Abdi İbrahim
Ak Portföy-AGN
DGSK
İş Girişim
Öncü, Sanko
Verusaturk
 
Yabancı Yatırımcılar Erken asama
 
Addventure
Hummingbird
MEVP
STCVentures
Wamda Capital
Büyük ölçekli yatırımcılar:
The Abraaj Group
3TS
 
Hızlandırma Fonları
 
eTohum
StartersHub
Stakeholder
 
Teknoloji Odaklı Hızlandırma Fonları
 
ACT Venture Partners
Diffusion Capital Partners (DCP)
Inovent
Inventram
 
Dünyada bu işi iyi yapan ülkeler ve örnekler de çok!
 

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #doğuş bektaş #Borsa İstanbul #Bist #Spk #yabancı yatırımcı #yabancı ortak #yurtdışı finansman #yabancı finansman #refinansman #finansman savaşları #ipo #yeni küresel sistem #küreselleşme #globalleşme #FED #faiz artışı #yenilenebilir enerji #organizasyonel yapılanma #venture Capital