Kurumsal.TV

2015 Yılının Halka Arzların Değerlendirilmesi

2015 Yılının Halka Arzların Değerlendirilmesi

15 Mart 2016 12:49

2015 yılını değerlendirdik. BORSA ve Halka Arzlara baktığımızda, ilk kez Sermaye Piyasası ile tanışan şirketler temel olarak 2 kaynaktan Finansman ihtiyaçlarını çözdü. 


Yabancı Yatırım, Fon, Özel pazar, Gelişen İşletmeler Piyasası (Gip), Yabancı Ortak,   Bist Özel Pazar gibi Sermaye Piyasalarından gelen Finansman kaynakları hariç olmak üzere:
 
Hisse Senedi Satışı-Borçlanma Aracı Satışı. 

 

 

2015 yılı ilk 6 aylık dönemde 4 şirket Hisse Senedi Halka arzı gerçekleştirdi.

 

 

 

Sıra
Şirketin Unvanı
Halka Arz Fiyatı (TL)
Toplam Gelir(TL)
1
Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.
1,55
14.950.000
2
Senkron Güvenlik ve İletişim Sistemleri A.Ş.
5,25
2.680.000
3
Bantaş Bandırma Ambalaj San.ve Tic. A.Ş:
2,40
8.500.000
4
Özerden Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.
19,98
5.208.159

 

 

 

 

 

Borçlanma Araçları (Kira Sertifikası-Tahvil-Bono gibi) Halka Arzlarında ise patlama yaşandı ve 248 şirket 28,5 Milyar TL Gelir elde etti

 

 

Sıra
Şirketin Adeti
Halka Arz Şekli
Toplam Gelir(TL)
1
248
Tahvil-Bono-Kira Sertifikası(Sukuk)
28.563.568.000

 

 

 

 

 

Halihazırda Sermaye Piyasalarında işlem gören şirketler ise, yukarda yer alan şirketlere ek olarak ikincil Halka Arzlarla-Blok Satışlarla-Yabancı Ortağa ve Fona Hisse Payı vererek ekstra finansman temin etti. 

 

 
Borçlanma araçlarında Faiz oranları %8 ile %19 aralığında değişti.

 

Faiz oranlarının artması ve FED’in Eylül’de tekrar artırım yapma ihtimaline karşılık, geri ödemesiz Finansman yolu Hisse Senedi Halka Arzlarına ilgiyi artırdı. Seçim sonrası için şimdiden hazırlığını yapan şirketler, Halka Arz başvurularında bulunmak üzere mevcut ciro ve karlılık analizlerini son 1 yıllık periyotta takibe alırken, Denetim periyodunda hazırlaması gereken son 3 yıl bağımsız denetimden geçmiş finansallarını ve değerleme raporlarını bitirmiş durumdalar. 

 

 

Sermaye Piyasaları, Para Piyasalarının aksine, belirli bir periyotta hazırlık gerektiren ve orta vadede faizsiz-teminatsız-geri ödemesiz finansman sağlayan enstrüman olma özelliğini sürdürecek gibi. Olmazsa olmazı, kurumsallaşma adına adımlar atmaya hevesli-planlı ve zamana yayılmış projeleri yürütebilen bir Yönetim yapısı.

 

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #doğuş bektaş #Erkut yavuz #uğur çalışkan #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk