Kurumsal.TV

2018 son çeyreğinde öne çıkan finansman araçları

2018 son çeyreğinde öne çıkan finansman araçları

28 Ocak 2019 11:49

2018 yılı olağanüstü olaylara ve dalgalanmalara şahit oldu. Dünya ekonomisinde ABD-Çin ticaret savaşları, AB seçim süreçleri ve piyasa daralmaları sebebiyle zor bir yıl geride kalırken ülkemizde bunun üzerine çok daha büyük sıkıntılar yaşandı. 
 
Kurumsal TV olarak son çeyreğe girişi değerlendirdik.
 
Ticareti ve ekonomiyi en çok etkileyen Darbe benzeri olaylardan sonra normalleşme belirtileri ancak 2018 sonlarında görülürken, şirketler de finans ihtiyacı için Bankalara koştu.
 
Bankalar 2018'de karlılıklarında rekor karlar(Yaklaşık 54 Milyar TL) elde ettiğini açıkladı tüm bu olumsuzluklar içinde. Bankalar dışında alternatif finans kaynağı olan Sermaye Piyasalarında ise yeni enstrümanlar epeyce daraldı. Son çeyrek tablolarına kaynak arayışlarında; Akbank yurtdışından 980 Milyon USD sendikasyon alırken, yine yurtdışından Ziraat Bankası 1,44 Milyar USD aldı. Yapı Kredi 1,1 Milyar USD sendikasyon aldı 4,5 Milyar TL için yeni başvuru yaptı. Vakıfbank, Ocak ayında gerçekleştirilen 650 milyon dolar tutarındaki banka tarihinin en büyük eurobond ihracının ardından, Nisan ayında 1.3 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı. 2019 ilk çeyreğinde ise 4,5 Milyar USD yurtdışı finansman arayışı için izin aldı.  İş Bankası, Mayıs ayında yaklaşık 800  Milyon Euro Ekim ayında yaklaşık 1,5 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı.
 
SPK, 193 şirkete 2018 yılının ilk 9 ayında toplam 244 Milyar TL'lik borçlanma aracı izni verdi .
 
 
 
İlk 15 şirketin tamamı Banka.
 
 
SONUÇ:
 
Yukarda yer alan finansal araçlardan şirketlerimizin büyük çoğunluğu maalesef bihaber. Sermaye piyasalarından oluşturulan bu araçlarda bankalar gibi ipotek peşinde koşan, şahsi malvarlığınızın kefaletini isteyen de yok. Sadece biraz vizyonu olan, bağımsız denetim yaptırıp şirketinde kökleşmiş sorunlarla yüzleşmek ve bunları çözmek isteyen girişimciler için girilecek bir yol olarak bekliyor. Şimdilik Sermaye Piyasası Araçlarının meyvesini en fazla bankalar yiyor ve sanıldığının aksine 2019 risklerinin tamamını ötelemiş görünüyor tüm büyük bankalar.
 
Sadece ver ipotek-al kredi yoluyla finans bulan şirketlerin, bu borçlanma araçları da neyin nesi veya halka arz da nedir diye sorma vakti gelmedi mi?
 
Gezen tilki yatan aslandan yeğdir!
 
 
 

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #doğuş bektaş #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk #yabancı yatırımcı #yabancı ortak #yurtdışı finansman #yabancı finansman #refinansman #finansman savaşları #ipo #yeni küresel sistem #küreselleşme #globalleşme #FED #faiz artışı #yenilenebilir enerji