Kurumsal.TV

İngiltere Halka Arzları Artırmak İçin Her Yolu Deniyor

İngiltere Halka Arzları Artırmak İçin Her Yolu Deniyor

04 Mayıs 2023 11:08

2022 yılında Londra'nın halka arz piyasasında önemli azalma oldu. KPMG araştırmasına göre, Londra'da borsaya kote şirketler tarafından toplanan fonların hacmi 2022 yılında yüzde 90'dan fazla düştü. Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın ana ve alternatif yatırım piyasalarında 2022 yılında şimdiye kadar sadece 40 firma işlem gördü. Pandemiden etkilenen 2020'de 38 olan halka arz sayısı 2021 yılında 123 olmuştu. 2022'de Toplanan toplam fonlar ise 14,3 milyar sterlinden (17,7 milyar dolar) sadece 1 milyar sterline (1,2 milyar dolar) düştü.

Londra'da 2022'de bir milyar dolar veya daha fazla hacimle tek bir halka arz (IPO) olmadı ve yalnızca beş halka arz 100 milyon doları aştı; en büyük liste, Çinli bir rüzgar türbini üreticisinin 757 milyon dolarlık hisse satışı oldu. Olam’ın gıda birimi ve hukuk şirketi Mischon de Raya’nın halka arzları da ertelenmişti.
 
 
Fintech firması Wise, teslimat şirketi Deliveroo ve kunduracı Dr Martens dahil olmak üzere geçen yılki yüksek profilli Londra halka arzlarının hepsinin borsa fiyatlarında önemli ölçüde düşüş oldu!
 
EY ve S&P Global'e göre, küresel olarak ilk üç çeyrekte yıllık bazda %45 halka arzlar azaldı.
 
Bloomberg geçtiğimiz ay Londra'nın Avrupa'nın en büyük borsasına sahip olma unvanını İngiltere'deki durgunluk korkuları arasında Paris'e kaptırdığını gösteren bir rapor yayınladı.
 
Tüm bunlar üzerine, İngiliz denetim kurumu Finansal Yönetim Otoritesi (FCA), Londra Borsası'nda (LSE) halka arzların artırılması için gereken koşulların kolaylaştırılması yönünde bir dizi değişikliğin yapılacağını bildirdi.
 
(FCA) yapılan açıklamada, halka arz şartlarını ve şirketlerin İngiltere'de halka arz edilebilmelerine izin verilmesi için izlemeleri gereken kuralları daha kolay ve daha rekabetçi hale getirmek istediği belirtildi.
 
Londra halk arzlarında; denetim kurumlarının değerlendirmelerinin yanı sıra vergi ve sermaye miktarı gibi unsurların da göz önüne alındığı için, İngiltere'nin halka arz rejimi çok karmaşık ve zahmetli olmakta.
 
Ülkemizde artık Borsa önemli bir yatırım aracı oldu. Son halka arzlara 2,5 Milyona yakın insanımızın başvuru yaptığını düşünürsek(CW Enerji’nin 108,60 TL birim pay fiyattan gerçekleşen halka arzına 2,36 milyon başvuru sayısı ile rekor talep geldi. Böylece 26-27-28 Nisan’da gerçekleşen halka arzda tüm zamanların rekoru kırıldı.), EYT mağdurları diye 5 senedir ortalığı ayağa kaldıranlardan daha fazla bir grubun burada olduğunu anlarız.
 
4 Milyon üzerinde yatırımcı sayısıyla, Uluslararası standartlara göre de artık dikkate alınacak bir borsamız olduğuna işaret etmekte.
 
 
Görüldüğü gibi, tüm dünyada Sermaye Piyasaları için devletler elinden gelen her kolaylığı sağlıyor. Merkez Bankalarında karşılığı olan borçlanma sayılacak para basmaktan çok daha büyük hacimli enstrümanların yer aldığı Sermaye Piyasaları, her devlet için petrolden de doğalgazdan da daha değerli. Düzenleyici ve denetleyici kurumların daha anlaşılır, daha eğitici, daha teşvik edici olmaları ve Sermaye Piyasalarımızı Uluslararası rakiplerle rekabet edebilir hale getirmeleri tüm paydaşlarını kucaklamaktan geçiyor.

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Dogus Bektas #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #Big 4 #Borsa #doğuş bektaş #Bist #Spk #yabancı yatırımcı #yabancı ortak #yurtdışı finansman #yabancı finansman #refinansman #finansman savaşları #ipo #yeni küresel sistem #küreselleşme #globalleşme #FED #faiz artışı #yenilenebilir enerji #organizasyonel yapılanma #OECD #G7 #Finansal Gizlilik Endeksi #bağımsız denetim sektörü #SEC #Avrupa Komisyonu #2023 halka açılacak şirketler #FCA #Londra