Kurumsal.TV

2015'de Finansman Savaşları İlan Edilmiştir!

2015'de Finansman Savaşları İlan Edilmiştir!

20 Kasım 2015 13:11

Finansman Savaşları çok sık kullanılan bir tabir değil aslında, ben çok sık kullanıyorum hoşuma gittiği ve doğru tarif ettiğini düşündüğüm için. 2015 yılının başından itibaren süren belirsizlik ve istikrarsızlık ile, çalıştığımız şirketlere ve arkadaşlarıma hep söylediğim, 2015 yılı dalgalı geçecek hem Döviz hem Nakit anlamında, pozisyonlarınızı 2016'ya taşıyın rahat edin.

Bankalar şu anda kredi verirken dahi nazlanıyor, 2015 yılı başında pozisyon almayan-alamayan şirketlerin hepsinde Nakit Akışı sıkıntılı görünüyor.
 
Peki neden Finansman Savaşları var? Parayı satmak istemiyorlar mı?
 
Bunu izah etmek için biraz geriye gitmek lazım, Dünya 1900'lerin başında ticaretle profesyonel anlamda ivme kazanırken, tek argüman ÜRETİM idi, seri bir şekilde üretebiliyorsan kral sendin. Üretim yalınlaşarak, onlarca şekil değiştirerek neredeyse 1990'a kadar tahtını korudu, daha önceden yalın halde piyasada olan PAZARLAMA , Görsel ve Basılı yayınlar arttıkça güçlendi ve 1990'larda tahta oturdu. Ne ürettiğiniz önemsizleşti hatta üretmenize bile gerek kalmadı, hatta aforizmalar bile türedi "yap sat nam kazan, al sat para kazan". Bu süreç çok fazla analiz edildi, hala ediliyor, Uzakdoğuda üretimler yapılıyor, tasarım öne çıkıyor, modeller ve görsel değişikliklerle üretim hala canlı ama eski öneminde değil hala, zira dünyanın en büyük üreticisi ÇİN, belirsiz bir sürece girdi tekel olmasına rağmen.
 
Gelelim 2008 yılına, Dünya bir kırılma yaşadı ve devasa şirketlerin batışına, skandallara sahne olan yıllar sonunda, boya-kılıf değiştir-makyajla sat dönemi, yani pazarlama dönemi tahtını FİNANS alanına devretti. Kar marjları düştü, üretecek veya alacak finansı bulmak zorlaşmasa da maliyeti mevcut kar marjlarında yüksek kaldı.
 
Şirketler vergi sonrası %3-5 karlara sevinir hale gelince, finansman Maliyeti %5 ile %15 arasında olan 2 şirket için net kar %10 etkilenir oldu. Bu durumda incelediğimiz; 100 Milyon TL ciro yapan 2 şirketimizde, birisi %2 maliyetli Eximbank kredileri ve Halka Arz yoluyla sağladığı geri ödemesiz finansmanla 2 Milyon TL Finansman gideri ile 15 Milyon TL kar açıklarken, diğer şirketimiz aynı ciroda %17 maliyetli Banka Kredisi ile 15 Milyon TL Finansman gideri ve 1 Milyon TL zarar açıklıyordu.
 
SONUÇ:
 
Bu örnekler artırılabilir, ancak yazımızın temel konusu, 2015 yılı bütçe ve Finans bulunması yönünden bitti sayılabilir, çünkü Finans bulmak dahi artık en az 3 aylık hazırlık-başvuru ortalama 6-12 aylık bir dönem haline geldi. Burada, biz 1 ayda kredi alıyoruz diyenleri duyuyorum ve gülümsüyorum, Bankalara %25'e razı geldiğinizde bulabileceğiniz kaynak çok fazla, tıkanıncaya kadar size 1 ayda kredi vermeye devam edecekler bir sürü, ancak efektif ve kabul edilebilir maliyetlerde finans istiyorsanız bunun bir hazırlık ve süreç aşamaları olmak zorunda.
2016 yılı için tavsiyem;  
 
- Artık bütçe hazırlayın
- Olmadı basit bir tablo hazırlayın, Nakit Akışı için, Nakit Girişi-Çıkışı şeklinde
- Nakit Girişlerinin maliyetini analiz edin, çıkışları kontrol altına alın maliyetleriniz %10 azalacaktır
 
Bu basit 3 maddeli reçete, yılların pas tutmuş maliyet kontrolünü ve  yüksek maliyetli borçlanmanın kolaylığını üzerinizden atmanıza yardım edecektir.

“İnsanlarla güzel dostluk kurmak, aklın yarısıdır. Yerinde sual sormak, ilmin yarısı; iyi tedbir almak da yaşamanın yarısıdır.”

 

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #doğuş bektaş #Erkut yavuz #uğur çalışkan #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk #yabancı yatırımcı #yabancı ortak #yurtdışı finansman #yabancı finansman #refinansman #finansman savaşları