Kurumsal.TV

Borsa İstanbul'da Halka Arz İçin Kolaylaştırılan Yöntemler ve Finansal Yeni Ürünler

Borsa İstanbul'da Halka Arz İçin Kolaylaştırılan Yöntemler ve Finansal Yeni Ürünler

24 Ocak 2019 13:08

Borsa İstanbul'da yapılan Kotasyon Yönergesi sunumu çok başarılı ve geleceğe umut verici bir şekilde gerçekleşti.

 
Şirketlerin muhasebe ve finans altyapılarını düzelten ve devamında Para Piyasalarından (Banka-Leasing-Faktoring gibi) kullandığı kredilerin şartlarını iyileştiren, vadelerini uzatan, nakit akışlarına uygun Finansal Modelleme yapan butik bir proje ekibi. Bu altyapıyı kurduğumuz şirketlerin hepsini, aynı zamanda Sermaye Piyasalarına da hazırlıyoruz, son yıllarda yapılan büyük halka arzların bir çoğunda proje lideri veya Yönetim kurulu üyesi olarak yer aldık.
 
Hem piyasa şartları ve hem de ülkenin özel durumları sebebiyle, halihazırda hiçbir kayıtdışı enstrümanı olmayan, denetim raporu hazırlanan ve hatta Kurumsallaşma danışmanlığı verdiğimiz firmalar, Halka Arza çok tedirgin bakıyordu ve temel sordukları 2 soru vardı:
 
1. Şirket hisselerimize kim-neden talip olsun, hisseler düşerse biz ne yaparız? (Bu firmalar ahlaki değerleri çok üstte tutuyor, yatırımcıyı üzmemek için her tedbire razı)
 
2. Borsa ve SPK gibi kurumların denetimine girmenin bana sağlayacağı teşvik-istisna var mı? (Burada, aslında SPK ya tabi olan kurumlar-banka vb finansal şirketler, pozitif ayrımcılık yapıyor mu, finansal ürünleri çeşitlendirip, hem halka açık olan hem de açılacak şirketler için alternatif oluyor mu sorusu yatıyor)
 
Bu sorular, Borsa İstanbul'da cevap buldu,Halka Açık şirketlere getirilen kolaylıklar yanında, taslak olarak bekleyen halka açılacak şirketlere ciddi teşvikler-kurumlar vergisi istisnaları gündemde.

Bu düzenlemelere paralel olarak, mevcut pazar yapılanması da değişti:
 


Yenilenen Pazar yapılanmasında ana amaç, büyüklük ve karlılık kriteri olmaksızın Finansman ihtiyacı olan her şirket için bir alternatif olabilmek.

SONUÇ:
 
BORSA İSTANBUL, yeni halka arzlar ile ilgili neler yapılabilir, maliyeti çok pahalı olan Para Piyasaları yerine alternatif olan Sermaye Piyasalarından finansman nasıl özendirilir, nasıl ülkeye uygun yeni ürünler ortaya çıkartılır konularında ciddi çalışmalar yapıyor. Yeni ürün, daha kolay ulaşılır ama yatırımcısına da daha az risk yükleyen bir şekilde olmalı, şirketler de gerçek şeffaflık ve ahlaki değerlere saygı noktasında adım atmalı yatırımcısını zarar ettirmemek adına.

Def-i mefâsıd celb-i menâfîden evlâdır. Mecellenin en önemli maddelerinden biri budur. Kötülüğü defetmek iyiliği yaymaktan evladır. 

Borsa İstanbul'da öncelikli iş kötü örnekleri yok etmekten, ilgili şirketlerdeki hissedar ve yatırımcıların sorunlarını çözmekten geçer.

 

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #doğuş bektaş #Erkut yavuz #uğur çalışkan #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk #yabancı yatırımcı #yabancı ortak #yurtdışı finansman #yabancı finansman #refinansman #finansman savaşları