Kurumsal.TV

Finansman Savaşları-Bölüm III

Finansman Savaşları-Bölüm III

07 Mayıs 2019 13:32

2000 yılı başlarında IMF'nin etkin sahaya inmesi ile ilk bölümü, 2015 yılında FED faiz artışı ile ikinci bölümü gösterime giren Finansman Savaşlarında Dolar ile 3. bölüme geçildi.

Bugünlerde herkesin dilinde aynı konu, dünya nereye gidiyor? Herkes ortaya teorier atıyor, Ulus-devlet döngüsü, 3. dünya savaşı senaryoları, nüfus konusu gibi birçok teori.

 
Mutlaka bu teoriler bir bölümü ile gerçeklik taşıyor, çünkü bilgi belirli merkezlerden insanlara empoze ediliyor. Başka bir teori daha var bunca proje arasında, sistemler değişiyor, sistemler içinde en önemli ve belki tek gerçeklik olan PARA konusu da değişiyor.
 
KurumsalTV olarak daha önce analizini yapmıştık. Finansman konusu,  yeni dünyanın en önemli alanı olacak belliki. 100 yıl içinde üretim yerini pazarlamaya bırakmış şimdi ise finans koltuğa oturmuş demiştik.
 
 
Finansman savaşlarında, sermayenin yön değiştirmesi, Doğuya doğru kayması yanında şekil değiştirmesi de gündemde.
 
*
 
Sanal Para Bitcoin ile savaş kızışmış durumda. Mutlaka sahibi hatta ardında bir devleti(ya da büyük şirketi) olan Bitcoin'i kontrol etmekte zorlanıldığı algısı var.
 
Ancak, Çin ve Rusya yeni bir sanal para birimi oluşturmada anlaşırken dünyanın en büyük 10 bankası da ortak üretim kararı aldı. Yani, Bitcoin kopyalanıyor, dünya bir veya birden fazla "akredite"edilmiş sanal para oluşturmak üzere çalışmalara başladı.
 
2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilmiş Bitcoin nedir, nasıl kullanılır?
 
*
 
Aslında, belirli sayı ile sınırlandırılmış (max 21 milyon adet Bitcoin tedavüle çıkarılabiliyor) ve bağımsız olduğunu iddia eden para birimi. İlk deniliyor fakat ilk değil, Facebook Credits ile benzerini denemiş ancak pek de başarılı olamamıştı, diğer mecralarda kullanılamadığı için.
 
*
 
Sorulan ve henüz cevabı tatmin edici olmayan sorular:
 
- Hala bitcoin birçok gerçek alışverişte kullanılamıyor, kabul eden ticari işletme sayısı oldukça az.
 
- Bitcoin yazılımı hala beta sürümünde, yani herşey bir anda değişebilir, hatta tamamen yok olabilir.
 
*
 
Bu iki soru Bitcoin özelinde çok kritik olsa da birşeyler test ediliyor artık, dünya finans sistemini kuranlar ödeme sistemi olarak sadece VISA ve MASTERCARD gibi bu alanı nasıl 2 firma ile sınırlandırmış ise, sanal para da öyle oluşturulmaya çalışılmasına rağmen yeni sistemi kabul etmeyenler olduğu için sistem kurulamıyor.
 
Bu gelişmeler de Devletimizin, hızla dünya finans sistemine entegre olmak zorunluluğu artıyor. Devletimizin ana başlıklar ile planlamalar yapmalı; 
 
- Ödeme Sistemleri
- Sanal Para
- Faiz Sistemi
- Yerel-Milli-İslami Bankacılık Enstrümanları
- Borsalar ve Sermaye Piyasaları
- Varlık Fonları
- Emeklilik Sistemleri ve Tasarruf Sistemleri
- Yatırım ve Finansman Yöntemleri
- Çek ve Senet benzeri ticari ödeme araçları
- Paraya çevrilebilir garantili tahvil-borç-alacak sertifikaları
 
Ana başlıkların her birinde stratejik bir plan yapmamız şart. Bu kadar devasa bir oyun içinde şirketlerimizin de ayakta kalması için önce devletimizin sonra şirketlerimizin kendi finans sistemini kurması gerekir. Hiçbir şey yapmasak Dolar' dan direk etkilenen herşeyi altalta yazsak, alternatifini arasak, hızla tükenen zamanda, kaos oluşturacak birçok üründe kendi çözümümüzü üretiriz.
 
Yeter ki sorunu çözmek için heves olsun.
 
Öğrenmenin acısını tatmayan, hayatı boyunca cehaletin zilletini yudumlar.

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk #yabancı yatırımcı #yabancı ortak #yurtdışı finansman #yabancı finansman #refinansman #finansman savaşları #ipo #yeni küresel sistem #küreselleşme #globalleşme #FED #faiz artışı #yenilenebilir enerji #organizasyonel yapılanma