Kurumsal.TV

Konkordato Kalkanı 2 Şekilde Olmalıydı

Konkordato Kalkanı 2 Şekilde Olmalıydı

23 Ocak 2019 14:33

2018 yılında yürürlüğe giren ve ticareti en çok etkileyen Konkordato sürecinde, ülkemizde en fazla Konkordato projesi yürüten firmalardan olan Abaküs Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş. ortağı Doğuş Bektaş süreci anlattı.
 
 
KONKORDATO SÜRECİNİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
 
 
15 Mart 2018 tarihinde çıkan kanunla konkordato olarak bildiğimiz yönteme kolaylıklar getirilmiş ve süreç basitleştirilmiştir.
 
En Önemli Avantajları
 
Reel piyasada işlerini yapan, ahlaklı dürüst tacirler için, önemli bir alacağını alamadığı veya Banka kredilerinde yenilemenin geciktiği durumlarda yüzlerce işçinin veya alacaklı tarafların madur olmaması için, bu firmalara bir süreliğine koruma kalkanı sağlanıyor diyebiliriz.
 
Başvuru 3 ana bölümden oluşmaktadır. Hazırlanan dosyanın tamamında Bağımsız Denetim şirketlerinin görüşü temel alınarak, sorumluluk Bağımsız Denetim şirketlerinin omzuna yüklenmiş ve son derece doğru bir adım atılmıştır. Mahkeme başvuru dosyasının merkezinde Bağımsız Denetim raporunun kendisi yer alır, diğer bölüm şirketin malvarlığı vb bilgilerinin raporu, 3. Bölüm ise konkordatodan nasıl çıkılacağının ve batık olunmadığının iddia edildiği gelecek projeksiyonu bölümüdür. 
 
Şirket yeni sermaye artırımı, geciken önemli alacaklarının tahsilini, geciken yeni kaynak teminin fonlanmasını veya önemli bir kaynak girişi beklediği projesini 3 ay içinde oluşturacağını kanıtları ile sunmalıdır.
 
Mahkeme Konkordato Projesini onaylarsa, geçici mühlet kararı süresince (3 ay+2 ay) zarfında borçlu hakkında icra iflas takibi başlatılamaması ve başlamış takiplerin durdurulması kalkanını vermiş demektir. 
 
Ek olarak işletilecek faizlerin de bu süreçte durdurulması ve dövize dayalı işlemlerin TL’ye çevrilmesi de önemli avantajlardır.
 
En Önemli Dezvantajları
 
En önemli dezavantajı maliyetidir. Denetim raporu hukuki işlemler yanında mahkeme harçları da önden ödenmektedir.
 
Geçici mühlet bitiminde yeterli gelişme sağlanamazsa (1+1) yıllık kesin mühlet süresi alınamayacaktır. Bu da şirketin iflasının istenmesine kadar gidecek sıkıntılı bir süreci başlatacaktır.
 
Özetle, ahlaklı ve dürüst iş yapan, ancak ekonomik gelişmelerle tıkanan şirketler için çok yerinde kurulmuş bir müessese diyebiliriz. Maalesef piyasalar bozulduğunda alacaklarınızı tahsil kabiliyetiniz azalırken özellikle banka vb borçlarınızda hiçbir öteleme yapılamamaktadır. 
 

 

Esasen yapılması gereken 2 aşamalı bir sistem kurmak olmalıydı. İlk aşaması sadece bankalar tarafından kilitlenen şirketler için konkordato ismi gibi korkulan bir yol değil, yapılandırma adı ile benzer süreçle banka borçları 6 ay ötelenmeli idi. Zaten yolunu bulan bu ötelemeyi yapıyor ancak bankaların insafına kalınca iş değişiyor. Devletin her vatandaşına adaleti dağıtabilmesi için bu ilkeyi eşitlik gereği herkese tanıması lazım. Bu ötelemenin kurtaracağı, şartları sağlayan pırlanta gibi 100 binlerce şirketimiz nefes alır, çalışanları madur olmazdı. Durumu daha kapsamlı olanlar ise konkordato sürecine girerdi. 
 
 
 

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #doğuş bektaş #Erkut yavuz #uğur çalışkan #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk